Kettingzaagkunst

Hoe het begon…

Als jong ventje was ik al met hout bezig. Tijdens de lessen op de basisschool was ik stiekem bezig onder mijn schoolbankje om hout te snijden. Ook had ik al vroeg interesse voor bijlen, messen en de natuur. Daarom is het extra leuk om anderen blij te kunnen maken met persoonlijke beelden van natuurlijk materiaal.

Wat is kettingzaagkunst…

Als De Zeeuwse kunstenaar maak ik de houten sculpturen met kettingzagen met verschillende carvingbladen. Afhankelijk van de opdracht kies ik de houtsoort. Daarna ga ik aan de slag met het ontwerp. Zo nodig maak ik een schets en soms ook foto’s, die ik bij me hou als richtlijn tijdens het zagen. Na het werk met de kettingzaag wordt er met behulp van handtools aan de details gewerkt. Wanneer het sculptuur klaar is kan het behandeld worden met olie om vergrijzing tegen te gaan.

Ontwerp

Het ontwerp wordt in overleg met de klant gemaakt. Als het een ontwerp betreft van bijvoorbeeld een huisdier, dan kan ik langs komen om foto’s te nemen uw dier en eventueel ter plaatse de schets maken met uw inbreng. Het ontwerp en de foto’s worden tijdens het zagen er steeds bijgehouden, zodat het resultaat het meest in de buurt komt van de schets/foto’s.

Beeldhouwen

Het beeldhouwen/zagen wordt gedaan met drie verschillende zagen met verschillende carvingbladen. Het hele proces neemt meestal één tot twee dagen in beslag. In de laatste uren werk ik aan de details, zo nodig ook met handtools voor de kleinere details. De klant heeft de mogelijkheid om te komen kijken wanneer ik aan het zagen ben en kan ook, wanneer gewenst, foto’s ontvangen van het proces.

Afwerking

De afwerking van het beeld bestaat uit het oliën van het beeld. Dit dient als bescherming en helpt vergrijzing tegen te gaan. Ik doe dit zelf drie keer per beeld. Ik kan olie meegeven aan de klant, zodat hij/zij dit later ook nog aan kan brengen, wanneer dit nodig is. Maar de drie lagen olie voldoen vaak voor een hele tijd.


Goed om te weten…

Het sculptuur is gemaakt van een vers gekapte boomstam. Dit betekent dat het leeft en dat het weer en klimaat invloed heeft op het hout. Zet als het mogelijk is het beeld in een schaduwrijke plaats, zeker bij seizoenen met veel temperatuurschommelingen en probeer voor wat luchtcirculatie onder het beeld te zorgen. U kunt het beeld bijvoorbeeld wat verhogen door er enkele steentjes onder te leggen. Er kunnen wat scheuren ontstaan. Dit hoort bij het natuurlijke proces van het hout.

Wilt u een boom uit eigen tuin beschikbaar stellen? Let dan op het volgende: Materiaalvoorkeur: Eiken, douglas en kastanje zijn duurzame houtsoorten, robinia en lariks zijn ook geschikt om te gebruiken. Linden is geschikt hout voor een sculptuur dat binnen komt te staan. Met een stam met een diameter vanaf 50cm beginnen de mogelijkheden zich uit te breiden.

Laten we samen iets moois maken.